amerigo
about arts, travel & books by Erwin Nas

Hakken in Kameroen

Hakken in Kameroen

Koopman en dominee in Afrika

Hakken in Kameroen is een journalistiek verslag over grootschalige houtkap die momenteel in het regenwoud van Kameroen plaatsvindt. Jean Mentens laat zien hoe een aantal Nederlandse ontwikkelingswerkers en organisaties in samenwerking met de plaatselijke bevolking op een andere manier met de exploitatie van het oerwoud bezig is, dit in tegenstelling tot de grote bosbouwbedrijven, waaronder ook een Nederlands, die momenteel op niets-ontziende wijze de wouden van Kameroen aan het verwoesten zijn. Het boek is geïllustreerd met kleurenfoto's.

De Nederlandse ontwikkelingsorganisatie SNV ontdekt bij hun project in Lomié, in het hartje van het Kameroense tropisch oerwoud, een grote illegale kap door een internationale houtvester. Global Witness, de “milieu-waakhond” in de grote regenwouden van de hele wereld, bevestigt met satellietfoto’s dat op sommige plekken al de helft van de bomen Illegaal gekapt is. Het is duidelijk dat de autoriteiten voor steekpenningen de andere kant hebben uitgekeken.

Een neveneffect van de dubieuze houtkap is het bushmeat-probleem. Tijdens zijn tocht door de Kameroense bossen van het Congo-bekken raakt Jean Mentens stropers op het spoor die jagen op gorilla’s. In de ‘slipstream’ van de houthakkers, die voor hun trucks brede uitvalswegen kerven in het bos, slagen de stropers er makkelijker in om bedreigde diersoor­ten te pakken te krijgen. Het traject van het bos naar de markt in de stad is nu snel genoeg af te leggen om het vlees vers te houden. De omvang van het bush­meat-probleem is ondertussen zo groot dat bijvoor­beeld de rode colubusaap niet meer voorkomt in het regenwoud van het Congo-bassin.

Ook mensen zijn de dupe van de bedrijvigheid in de Kameroense bossen. De Pygmeeën lopen verloren tussen hun oude nomadenbestaan en de moderne markteconomie waarin ze gedwongen worden het hoofd boven water te houden. Het boek stipt aan hoe er een einde wordt gemaakt aan hun cultuur die stelselmatig vervangen wordt door de onze.

Jean Mentens -Antwerpen 1952- is weer actief in de internationale onderzoeksjournalistiek nadat hij Hart van Neder­land en SBS-Nieuws heeft gesticht en daar vijf jaar lang een veelbesproken hoofdredacteur van is geweest. Hij beschrijft de omstandigheden die hij aantreft in het zuiden van Kameroen op de pittige en onverhullende manier die zijn werk al kenmerkt sedert het begin van zijn carrière, toen hij voor de VPRO het Amazone-oerwoud introk.
Jean Mentens
natuurbeheer
paperback
96 blz
906728131X
papieren tijger
€ 10,00
Erwin Nas - kunst, cultuur, & reizen - amerigo , 2017