amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Wangari Maathai

Wangari Maathai

Nobelprijs voor de Vrede 2004

In 1960 ontvangt een zwart meisje van het Keniase platteland een studiebeurs om in Amerika te gaan studeren: Wangari Maathai studeert biologie in de Verenigde Staten en Europa, keert terug naar het inmiddels onafhankelijk geworden Kenia, promoveert, en wordt de eerste vrouwelijke professor van haar land. Daarnaast trouwt ze, wordt ze moeder en gaat ze de politiek in.

In 1977 richt Wangari Maathai de Green Belt Movement op, waarmee ze vrouwen mobiliseert om in Kenia meer dan 30 miljoen bomen te planten -- hiermee helpt ze het milieu te beschermen en creŽert ze betaald werk voor vrouwen. Ze komt in opstand tegen de corrupte regering van Daniel arap Moi, en wordt voor haar activiteiten op het gebied van strijd voor vrijheid, gerechtigheid en betere levensomstandigheden vele malen gearresteerd. Maar in 2002, als president Moi eindelijk aftreedt, wordt ze benoemd tot onderminister van Milieu.

Stefan Ehlert vertelt het fascinerende levensverhaal van de winnares van de Nobelprijs voor de Vrede 2004 -- haar kindertijd, haar jaren in het buitenland, haar moeizame strijd voor vrede en gerechtigheid en vooral haar verbazingwekkende succes als milieuactiviste.

Stefan Ehlert
biografie
paperback
160 blz
isbn 9058313646
9789058313645
Sirene
prijsindicatie € 12,50
Erwin Nas - kunst, cultuur, & reizen - amerigo, 2018