amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken

Boeddhistisch tempelleven in Laos

Boeddhistisch tempelleven in Laos

Wat Sok Pa Luang

Dit boek biedt zowel een intiem als indringend portret van het dagelijks leven van de monniken, novicen en nonnen van het tempelcomplex Wat Sok Pa Luang, gelegen in de Laotiaanse hoofdstad Vientiane. Wie zijn deze mensen en waarom zijn ze tot de orde toegetreden? Lezend en kijkend dringt men terloops en op toegankelijke wijze door in hun boeddhistische levens.

Op Wat Sok Pa Luang, het grootste tempelcomplex van Vientiane, hangt een contemplatieve sfeer. De ruisende bomen, het geveeg van de novicen en de dagelijkse reciterende gezangen liggen als een rustgevende deken over het terrein. Maar te midden van deze sereniteit openbaren zich andere levenslagen: familieproblemen, malaria, armoede, het verlangen naar liefde en sport, onderwijs…

Op de boeddhistische school zitten wel negentig novicen in één klas. De school puilt uit zijn voegen, maar de leerlingen hebben geen andere keuze; de meesten worden novice omdat hun ouders geen geld hebben. Ondanks de extreem sobere levenswijze zijn de verhalen de novicen en monniken vaak herkenbaar en hartverwarmend.


Ilse Schrama is van oorsprong neerlandica en werkt al jaren als fotograaf. Birgit Schrama [1967] is van huis uit socioloog, voltooide de kunstacademie en werkt als grafisch ontwerpster.
Ilse en Birgit Schrama
reisverslag
gebonden
120 foto's kleur
128 blz
isbn 9053304541
mets & schilt
prijsindicatie € 25,00
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018