amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken

Sneeuw in Afrika

Thomas Masmeijer, een succesvol antiquaar, reist met zijn vrouw Lizette naar Mali om vakantie te houden bij een bevriend echtpaar. Na aankomst in de hoofdstad Bamako hoort Thomas van zijn zoon, die op de winkel past, dat er is ingebroken in zijn antiquariaat. Een serie uiterst kostbare boeken is verdwenen. Thomas zet alles op alles om via telefoon en internet de toedracht van de inbraak te achterhalen.

Tijdens een verblijf in de mysterieuze stad Djenné komt Thomas erachter dat de diefstal in verband staat met gebeurtenissen uit zijn verleden. Die ontdekking zet zijn leven, én zijn huwelijk, onder grote spanning.

Terug in Bamako wordt Lizette door een Nederlandse diplomate uitgenodigd haar te vergezellen op een dienstreis naar het noorden van Mali, een onherbergzaam woestijngebied. Zeer tegen de zin van Thomas aanvaardt Lizette de uitnodiging. Alleen achtergebleven beseft Thomas dat zijn leven op het punt staat in stukken uiteen te vallen. In zijn verwarring vindt hij steun in de gesprekken die hij voert met een filosofisch ingestelde Malinese tandarts. Maar dan komen er verontrustende berichten uit het noorden …

»Sneeuw in Afrika« schetst een indringend beeld van een Afrikaans land waarvan de bevolking door ontwikkelingshulp en globalisering in hoog tempo wordt losgeweekt van de eigen identiteit en tradities. Maar ook de vermoeide Europeanen in deze roman weten nauwelijks raad meer met zichzelf en met elkaar.
Frans Willem Verbaas
roman
gebonden
354 blz
isbn 9023991753
9789023991755
Meinema
prijsindicatie € 16,90
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018