amerigo
boeken over kunst & cultuur en reis boeken
Silamaka en Puloru

Silamaka en Puloru

Een heldendicht uit Mali

De Peul - een volk van nomadische veehouders in westelijk Afrika - kent een groot aantal imponerende epische vertellingen. Een van hun beroemdste epen is dit heldendicht, dat vertelt over de gewelddadige confrontaties tussen de Peul-held prins Silamaka 'die schaamte vreest maar nimmer bang is voor speer en lans' en de Bamana-vorst Da Monzon, de 'Heerser over de wateren en de mensen'.

De vriendschap tussen prins Silamaka en zijn huisslaaf Puloru is hierbij een terugkerend thema; zij wordt gekenmerkt door diepe genegenheid en onvoorwaardelijke trouw. Silamaka en Puloru is een prachtig voorbeeld van verhalende, ritmische pozie, een eerbetoon aan het verbond tussen twee mannen waarbij het lege landschap van woestijn en savanne, de ruimte en de lange afstanden door de tekst heen ademen.


De Bibliotheca Africana legt de mondelinge vertellingen vast die in grote delen van Afrika nog steeds de voornaamste literaire uitingsvorm zijn. De reeks staat onder redactie van de antropoloog en historicus Jan Jansen.
J. Jansen [red]
legende
paperback, 112 blz
isbn 9038912641
9789038912646
prijsindicatie € 11,75
Erwin Nas - kunst, cultuur, & reizen - amerigo , 2017