amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Dagelijks leven van de Dogon - Guindo

Het dagelijks leven van de Dogon

In het West-Afrikaanse land Mali leven de Dogon, een van de weinige Afrikaanse stammen die nog grotendeels hun oude gebruiken en tradities volgen. In tekst en beeld wordt in dit boek een volk gekenschetst. Het is een boek dat geen wetenschappelijke pretenties heeft. Het wordt verteld door de Dogon Issa Guindo en is in tegenstelling tot andere publikaties in het Westen over dit onderwerp dan ook een verhaal van binnenuit.

Issa Guindo vertelt de lezer over het dagelijks bestaan van de Dogon, over de opbouw van de gemeenschap, over feesten, geboorte, ziek zijn, de dood, over dansen, architectuur, het gebruik van de aarde en de plaats in de kosmos. Hij kon daarbij niet alleen putten uit de talloze gesprekken die hij met de ouderen had gevoerd, maar ook uit zijn eigen achtergrond.

Issa was zoon van Lewenindijou Guindo, een wijze man, afkomstig uit een familie met aanzien en invloed. Hij was dorpsoudste en vertegenwoordiger van de regio Ende. Toen Lewenindijou in 2000 op hoge leeftijd stierf, nam Issa veel van de taken van zijn vader over. Bovendien richtte hij een gidsenschool op, om ook via die weg de overlevering van de Dogoncultuur zuiver te houden.

Dit boek is dan ook uitstekend te gebruiken door diegenen die zich willen voorbereiden op een reis naar het gebied.

»Het dagelijks leven van de Dogon« is een eerbetoon aan Issa Guindo’s volk geworden, een boek waarin een verdwijnende cultuur wordt vastgelegd. Het is gemaakt uit respect voor de cultuur van de Dogon en het streven naar integratie van oude gebruiken, normen en waarden in een moderne samenleving.
Issa Guindo
cultuur
gebonden
veel foto's kleur
112 blz
isbn 9053304401
9789053304402
Mets & Schilt
prijsindicatie € 25,00
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018