amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Frida - Barbara Mujica

Frida

Deze uitzonderlijke roman gaat over het leven en werk van de befaamde Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo. Haar leven en werk kunnen niet los van elkaar worden gezien en spreken al sinds tientallen jaren sterk tot de verbeelding. Frida Kahlo kan met recht de meest gewilde vrouwelijke kunstenaar van de twintigste eeuw worden genoemd, de verkoopcijfers bij officiële veilingen liegen er niet om. Frida Kahlo was de eerste Latijns-amerikaanse kunstenares die ooit een plek in het Louvre heeft verworven.

Schrijfster Bárbara Mujica vermengt op geraffineerde wijze feiten met fictie in haar roman FRIDA, waarin we door de persoon van Frida's jongste zuster Cristina zicht krijgen op een gepassioneerd leven dat zich in een buitengewoon politiek, artistiek en sexueel engagement manifesteert. Het boek is onder andere gebaseerd op de persoonlijke brieven van Frida Kahlo.

De rode draad vormt de relatie tussen de zussen, die een leven lang aanhoudt, en die er één van hechte verbondenheid en soms diepgaande jaloezie en rivaliteit is.

"Soms heb ik het gevoel dat ik mijn hele leven door Frida heb geleefd. Zij was het die van alles meemaakte, zij had al die buitengewone emoties. Ik droeg altijd Frida's afdragertjes en zo was het ook met mijn leven".

Im maart 2003 verscheen de grote Miramax-filmproductie Frida in de Nederlandse bioscopen, met Salma Hayek en Alfred Molina in de hoofdrollen. Hayek werd voor haar vertolking van de rol van Frida gezien als één van de kanshebbers voor een Oscar.
Bárbara Mujica
roman
paperback
352 blz
9054667044
prijsindicatie € 12,50
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018