amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Nacht in Mozambique
verhalen
Laurent Gaudé
hardcover
154 blz
isbn 9044512463
9789044512465
prijsindicatie € 17,90

Nacht in Mozambique
De romans van Laurant Gaudé ademen een bijzondere, soms onheilspellende sfeer. Zo ook deze verhalenbundel. Centraal thema is de zoektocht van de hoofdpersonen naar de zin van het bestaan, en de twijfel over hun daden in het verleden.

In het titelverhaal komen drie vrienden één tot twee keer per jaar samen in het restaurant van Fernando, in hun geboortestad Lissabon. Na afloop van deze maaltijden neemt een van hen steevast het woord en vertelt een verhaal. Jaren later, gedreven door nostalgie, bezoekt admiraal De Medeiros het restaurant van Fernando voor een laatste keer. Hij bleef als enige van de vriendengroep over.

Fernando laat hem zien wat hij al die jaren heeft bewaard : de tafelkleden van hun nachtelijke samenkomsten. Ontroerd bekijkt admiraal De Medeiros de kleden en hij ziet de restanten van hun ontmoetingen. Ondanks zijn melancholie beseft hij dat het goed is zo. Drie mannen die af en toe bij elkaar kwamen om verhalen te vertellen en die kleine sporen van hun leven nalieten op de tafelkleden. Niet meer dan dat.
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018