amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken

experiment in lent

Bee Hotel Lent

In Lent, tegenwoordig Nijmegen-Noord, is nogal wat te doen geweest rondom de komst van het Van der Valk Hotel nabij het spoor. Een enkeling heeft de benen genomen en is elders gaan wonen.

Ik vind de kritiek niet terecht, eigenlijk wel een geslaagd project. Vlakbij het station, dichtbij de brug, aan de nieuwe weg. Ook de architectuur krijgt van mij gezien het doel en de plek een dikke voldoende.

Als ik de architectuur vergelijk met al die nieuwerwetse kakdozen langs de ingaande wegen haalt deze Van der Valk zelfs een dikke vette voldoende ! Dit zegt natuurlijk veel over het staal-casco beplakt met goedkope gevelvulling rondom de Brabantse Poort dat niemand dient, enkel stoort.

Natuurlijk, het kan altijd beter, meer duurzaam, groener. Maar dat gaat niet vanzelf. Als gemeente moet je dat gewoon eisen. Zeker Nijmegen, denk aan je reputatie !

Ik heb ook een hotel gebouwd in Lent. Een ready-made van eucalytus, snoeiafval van kers - peer en bamboe, touw en stoeptegel. Niet duurzaam in de oorspronkelijke betekenis, ik schat 7 seizoenen, wel duurzaam naar de huidige maatstaf. Bouwkosten 2 euro : stoeptegel 1,29 - vlastouw 0,71 eurocent. Kost en inwoning gratis, mits de bloemetjes willen bloeien. Nu maar hopen dat er iemand wil logeren.

Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo , 2017