amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken

Franse kaas

300 Franse kazen
Focus
paperback
288 blz
isbn 9026936672
9789026936678
prijsindicatie € 12,50

Franse kaas
In dit boek worden ruim 300 Franse kazen besproken. Voor amateur en echte fijnproevers is het relatief een volledig, duidelijk en overzichtelijk naslagwerk voor het kiezen van kaassoorten in de winkel dan wel in een van de Franse regio's waar de specifieke kazen worden gefabriceerd of ter plekke ambachtelijk worden gemaakt.

De kazen worden in alfabetische volgorde besproken : details over productiemethoden, uiterlijk, geuren en smaken. Hierbij wordt veel interessante, nuttige en algemene achtergrondinformatie [begrippen, bijpassende wijnen, voedingswaarde, plaats en streek, bewaren, verkrijgbaarheid, kenmerken, historie enz.] gegeven. Dit alles wordt voortdurend begeleid met bijzonder fraaie kleurenfoto's.

Hoewel de informatiedichtheid per pagina groot is, voorkomt de overzichtelijke indeling [kaders, alinea's, kolommen, diverse kleuraccenten e.d.] dat een en als storend wordt ervaren. De gebruikte lettertypes zijn zeer klein, de tekst is gemakkelijk, duidelijk en onderhoudend. Een alfabetisch register, verklarende woordenlijst, literatuuropgave, een lijst met gespecialiseerde kaaswinkels [in Frankrijk] en een lijst van AOC-gecertificeerde kaasproducenten vervolmaken dit lovenswaardige boek ten slotte, zodat het des temeer een uitstekende rol kan spelen bij de keuze.

Biblion recensie - D.M. van Helden-Pol
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018