amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken

Just baking

artisanale patisserie
Erik Verdonck
Bart Van Leuven foto's
paperback
159 blz
isbn 9020967355
9789020967357
prijsindicatie € 39,95

Just baking
Dit boek laat de 11 bakkers van de Eurobanketkring [EBK], een Vlaamse vereniging die opkomt voor de artisanale patisserie, aan het woord. Na een korte inleiding over de EBK worden de patissiers een voor een voorgesteld, telkens gevolgd door een aantal recepten.

De ingewikkelde en spectaculaire gastronomische recepten van Jan Andries staan daarbij tegenover de erg nuchtere Geelse kriekentaart van Herwig Verlooy of de traditionele dessertkoekjes van Wim Lanssens. Een klassieker als Tarte Tatin wordt door Roland D'hollander dan weer omgewerkt tot een »Tarte Tomatin met siroop van basilicum«.

Achteraan volgen een aantal recepten voor basisbereidingen als banketbakkersroom, ganache, biscuit, zanddeeg, creme au beurre etc. Ten slotte werden ook de adressen van de patissiers opgenomen. De recepten worden toegankelijk en zonder veel overbodigheden beschreven, en de mooie, gedetailleerde foto's van Bart Van Leuven zorgen ervoor dat ze er bijzonder smakelijk uitzien. De lay-out is ruim en tegelijkertijd afwisselend en consequent. Een creatief en gevarieerd kookboek voor een ruim publiek.

recensie - redactie Vlabin-VBC
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018