amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken

De dikke vegetariėr

2.000 vegetarische recepten
Mark Bittmans
hardcover
996 blz
isbn 9061129478
9789061129479
prijsindicatie € 49,95

De dikke vegetarier
De culinair columnist van de New York Times heeft als boodschap : »Eet minder dierlijke producten, geraffineerde suiker en junkfood, en eet meer plantaardige producten, zo dicht mogelijk bij hun natuurlijke staat.« Dat is ook te zien in dit boek, dat met 2.000 recepten en bijna 1.000 pagina's het dikste en meest uitgebreide vegetarische kookboek ter wereld is.

Na een gedegen inleiding over ingredienten, keukengerei en kooktechnieken volgen de vele recepten, onderverdeeld in elf hoofdstukken. Als een recept geschikt is voor veganisten wordt dat aangegeven. De bereidingswijze wordt goed beschreven. Duidelijke tekeningen in zwart-wit met grijstinten geven de werkwijzen duidelijk weer. Van de gerechten worden geen afbeeldingen getoond.

Achter in het boek staan menusuggesties voor vele gelegenheden. Het boek bevat uitgebreide registers van illustraties en van recepten. Gedrukt in een duidelijk leesbare, maar zeer kleine letter, in tweekolommendruk, en met kaders met een licht-oranje steunkleur. Een fantastische uitgave waarmee iedereen die dat wil, zijn vegetarische kookkunsten kan verbeteren en uitbreiden. Met oranje leeslint, menusuggesties, recepten naar symbool, illustratieliijst en een register. Zie ook de pendant »De dunne vegetarier« van A. Hertsenberg.

NBD|Biblion recensie - Virgi Smits-Beuken
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018