amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken

Rookoven

35 heerlijke gerechten met een unieke smaak
Francis van Arkel
hardcover
96 blz
isbn 9048300193
9789048300198
prijsindicatie € 12,50

Rookoven
Een rookoven is een rechthoekige stalen pan met schuifdeksel waarin op het fornuis of spiritusbranders, vlees, vis, groente, noten, kaas enz. kunnen worden gerookt. Er wordt houtmot op de bodem gestrooid, daarop komt een afdruipplaat, en dan een rooster waarop het te roken voedingsmiddel. Zodra door hitte de mot begint te smeulen, ontstaat rook en begint ook het garingsproces.

In dit boek eerst een beschrijving van de rookdoos en het gebruik [jammer genoeg zonder foto's !] en een lijst van diverse houtmotaroma's waarna recepten voor fingerfood, lunch / brunchgerechten, vleesgerechten en visgerechten.

Aantrekkelijk uitgegeven met aardige recepten en gerechtfoto's, maar helaas, nauwelijks informatief. Hier wordt geen aandacht besteed aan het gewicht van het te roken product en de tijd van het roken / nagaren, omdat bij nagaren het verschil maakt of de rookoven op gas / spiritus of elektrisch / keramisch is verwarmd. Ook geen aandacht voor het feit dat warm gerookte producten kankerverwekende stoffen kunnen bevatten, mede afhankelijk van de gebruikte houtmot [mesquite b.v.]. Met register.

NBD|Biblion recensie - Toos Verhoeven-van Raamsdonk
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018