amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken

Chef en Sommelier

wijnen en gerechten
kijken in de keuken bij de Top van de Gastronomie
48 topcombinaties van wijn en spijs
Peter Klosse
hardcover
246 blz
isbn 9043912093
9789043912099
prijsindicatie € 62,50

Chef en Sommelier - Klosse
De Nederlandse topgastronomie profileert zich na jarenlange achterstand internationaal door een grote aandacht voor de harmonie tussen wijn en gerechten. Dit is de grondgedachte van de auteur [oprichter van de Academie voor Gastronomie] waarmee hij op reportage gaat naar 23 bekende en veelbelovende restaurants in Nederland.

Na een signalement van chef-kok en sommelier legt hij hen steeds de vraag voor op welke manier zij aandacht besteden aan een optimale wijn / spijscombinatie, waarna hij ook in de praktijk toetst wat ze culinair in hun mars hebben rondom een meegebrachte fles wijn. Aldus filosoferend, debatterend en adviserend komt hij tot theoretische conclusies die in de praktijk op tafel gebracht de smaakpapillen het meest zullen strelen.

Naast deze kennismaking met bevlogen restaurateurs [prachtig geillustreerd] bevat het boek ook een aantal kaders waarin specifieke onderwerpen als de ideale wijnkaart, smaak en temperatuur, de sommelier, aan de orde komen. Het prachtige koffietafelboek geeft aan hoe serieus er door de betere koks en sommeliers wordt nagedacht over de ultieme smaaksensatie, geeft nuttige collegestof voor iedere aanstormende keukenprins en zal door de dorstige gezelligheidseter met een korreltje zout worden genomen. Met ruim 20 recepten.

NBD|Biblion recensie - Matthieu Kockelkoren
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018