amerigo
boeken over kunst & cultuur en reis boeken

Ons voedsel

over wat er in zit en hoe het wordt gemaakt
F.M. de Jong
hardcover
560 blz
isbn 9059562488
9789059562486
prijsindicatie € 39,95

Ons voedsel
Het voedselaanbod zoals dat vooral in supermarkten wordt aangeboden is zo divers dat het voor de gewone consument moeilijk is verantwoorde keuzes te maken. Daarom dit kloeke naslagwerk waarin eerst uitgebreide informatie over wat in ons voedsel zit zoals eiwitten, koolhydraten, vetten enz. en over voedingsmiddelen zoals granen, melkproducten, vlees en vleesproducten, vis, groente, vetten, zoetwaren, dranken enz.

Het laatste gedeelte van dit boek gaat over het effect van voedsel : voedingswaarden, ondervoeding en ondergewicht, overvoeding en overgewicht, afslankdieten en de psychologie van het eten waarbij ook smaak. Enkele kritische kantekeningen : de tekst over eiwitten, koolhydraten enz. zijn te moeilijk voor een breed publiek.

De informatie over voedingsmiddelen zelf is onvolledig, niets over herkomst, te weinig aandacht voor smaak, niet kritisch genoeg over frisdranken, halffabrikaten, fast foods en functional foods. Afgesloten met bijlagen waarin lijsten van additieven, contaminanten, een register en een literatuuropgave en lijst van websites. Verzorgd uitgegeven met veel kleine kleurenfoto's; tweekolommendruk in een zeer kleine, schreefloze letter.

NBD|Biblion recensie - Toos Verhoeven-van Raamsdonk
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2017