amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Niet dat ik het ga maken Eend met kersen, maar wat betekent zeste ? »Haal de bouten uit de pan en deglaceer de bodemresten met de witte wijn en fond. Doe de eend weer terug, voeg kersen toe en wat zeste van de citroen en laat die met de kirsch een kwartiertje in de losgeroerde braadsappen mee pruttelen.« Zeste.

Mijn Van Dale elfde druk [1989] biedt geen soulaas. zestallig ... zesthalf, een zilveren muntstuk van 5 1/2 stuiver. De 13e druk : zestal ... zesteur, mesje om dun mee te schillen.

Ook het Vlaamse »Ons kookboek« schept geen helderheid. Op pagina 342 lees ik onder Eendenborst met honing en citroen »Snijd de gepelde citroen in plakjes en laat in een weinig water kort opkoken. Laat uitlekken en voeg bij de saus.«

Ik vervang de z voor alle letters van het alfabet, vervolgens plak ik alle letters achter zeste. Alles trekt op niks. Tenslotte het Handboek voor de thuiskok van Jill Norman, schitterend boek. Register noch woordenlijst rept van zeste. Ik geef het op. Ik zou als ik u was, de citroen wassen, droogdeppen en vervolgens raspen. Heerlijk zo'n eend. Lijkt me.

bron : Thuiskok - Menno Steketee, NRC 20/11/2012
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018