amerigo
about arts, travel & books by Erwin Nas
bee by erwin nas

bij

BeeHotel by Erwin Nas

BijenHotel

Met enige regelmaat zie ik op sociale media een uitnodiging voorbijkomen een petitie te tekenen voor de bij. Ik hou van tekenen en van de bij, het is echter zeer de vraag of de bij daar werkelijk bij gebaat is.

De solitaire bij heeft het moeilijk, schijnt. De vraag is dus niet : »Wat doet de bij voor mij ?« De hamvraag is : »Wat kan ik doen voor de bij ?«

Vraag uw buren eens om die gammele tuinstoeltjes, voordat ze in de vuilbak of op de barbecue verdwijnen. Wat snoeiafval, wellicht een baksteen of een blok hout, bamboe misschien. En hier en daar wat gaten. Een uitnodigend en gastvrij gebaar naar de solitaire bij. Ook andere insecten zijn welkom.

Het complete bijenboek

ontdek de wondere wereld van de bij en hoe we ze kunnen beschermen
Fergus Chadwick, Steve Alton, Judy Earl, Bill Fitzmaurice, Emma Sarah Tennant
Good Cook Uitgeverij, 9789461431592

Wil jij ook een bijdrage leveren aan een betere leefomgeving voor deze harige diertjes ? Je leest er alles over in Het Complete Bijenboek.
Geschiedenis van bijen - Maja Lunde

Geschiedenis van bijen

roman
Maja Lunde, auteur
Lammie Post-Oostenbrink, vertaling
Bienes historie, uit het Noors
379 pagina's
paperback
9789023494300
De Bezige Bij Uitgeverij
prijsindicatie € 19,99

Deze roman verbindt drie verhaallijnen : over menselijke kwetsbaarheid, het accepteren van je lot en de liefde van ouders voor hun kinderen.

Engeland, 1852. William wil een nieuw soort bijenkorf ontwikkelen die hem en zijn kinderen eer en roem zal brengen.

De Verenigde Staten, 2007. George is een imker die het door de bijensterfte steeds zwaarder heeft, maar hij hoopt dat zijn zoon de redding van de boerderij zal betekenen.

China, in de nabije toekomst. De bijen zijn verdwenen. Tao bestuift handmatig bloemen en wil haar zoon een opleiding en een beter leven geven.

Aandacht voor de bij ! Maja Lunde toont in haar roman Geschiedenis van bijen dat het noodzakelijk is de bij af en toe een handje te helpen. Recent heeft Erwin Nas een aantal bijenhotels gebouwd onder het mom : het bouwen van een bijenhotel is wel het minste dat je zelf kunt doen. Tijdens Lustwarande 2017 zag ik er ook één van Hendrik Håkansson.

Voor Jesper, jens en Linus

District 242, Shirong, Sichuan, 2098

Als miscormde vogeld balanceerden we ieder op een tak, met een plastic emmertje in de ene hand en een verenborstel in de andere.
      Ik was naar boven geklommen, langzaam, zo voorzichtig mogelijk. Ik was niet geschikt voor dit werk, was niet zoals veel andere vrouwen in de werkploeg, ik maakte vaak onhandige bewegingen, had niet de fijne motoriek en de nauwkeurigheid die het werk vereiste. Ik was hier niet voor gemaakt, maar toch moest ik hier zijn, iedere dag, twaalf uur achter elkaar.
      De bomen waren stokoud, een mensenleven oud. De takken breekbaar als glas, ze braken onder ons gewicht makkelijk af. Ik bewoog me behoedzaam voort, mocht de boom niet beschadigen.

gebruik gemaakt van diverse bronnen :

boeken :
The Hive - Bee Wilson
Ingar'sis birøkt - Roar Ree Kirkevold
Langstroth's Hive and the Honey-Bee - dominee Lorenzo Lorraine Langstroth
A World Without Bees - Allison Benjamin & Brian McCallum
Det ny Kina - Henning Kristoffersen

documentaires :
Vanishing of the Bees
More than Honey
Who Killed the Honey Bee
Silence of the Bees
Queen of the Sun

www info over bijen en imkerij :
bijenhouders.nl
imkersnederland.nl
imkerpedia.nl
BienenBussen - Erwin Nas
BienenBussen in Thürinen
BienenBus - Erwin Nas
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018