amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Renaissance - Graham-Dixon


Andrew Graham-Dixon
geschiedenis
gebonden
336 blz
isbn 9021535327
9789021535326
prijsindicatie € 30,00


bestel boek

Renaissance

De renaissance is wat creatieve en intellectuele prestaties betreft een van de indrukwekkendste periodes uit de geschiedenis. Die 'geniale tijd' heeft van het begin in de 13e eeuw tot het hoogtepunt in het 16e-eeuwse Rome een aantal van de meest fascinerende en dynamische kunstenaars van alle tijden voortgebracht: Donatello, Michelangelo, RafaŽl, Titiaan en Leonardo da Vinci.

In zijn avontuurlijke nieuwe boek geeft de bewonderde kunstcriticus Andrew Graham-Dixon een verfrissend beeld van deze opwindende periode uit de kunstgeschiedenis en stelt hij veel mythen en misvattingen rond de renaissance ter discussie.

De Italiaanse geleerden die als eersten van de renaissance droomden, wilden de geest van de Klassieke Oudheid doen herleven na het duister van de Middeleeuwen en Byzantium. Volgens Graham-Dixon vormde de renaissance echter eerder een hoogtepunt dan een volledige afwijzing van die oudere invloeden.

Andrew Graham-Dixons herwaardering van de renaissance begint in de Middeleeuwen met de inwerking van de franciscaanse beweging op de schilderkunst in ItaliŽ, en neemt ons vervolgens mee naar de belangrijkste momenten van de renaissance. Daarbij concentreert hij zich op de voornaamste beeldende kunstenaars en architecten van die tijd: de vroege renaissance in Florence - Giotto, Masaccio, Donatello, Brunelleschi - de noordelijke renaissance - DŁrer, Cranach, Brueghel - VenetiŽ - Titiaan, Palladio, Tintoretto - en de hoge renaissance in Rome - Michelangelo, Leonardo da Vinci en RafaŽl -.
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018