amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
VOC

Het Journaal van Bontekoe

Willem Ysbrantsz Bontekoe
hertaling van Thomas Roosenboom

Het verhaal is legendarisch. De botteliersmaat van de Nieuw Hoorn liet bij het pompen van een vaatje brandewijn zijn kaars in het vat vallen, waarna door een kruitontploffing het schip van Willem Ysbrantsz. Bontekoe op de Indische Oceaan met ruim tweehonderd man de lucht in vloog. Als door een wonder overleefden vierenvijftig zeelieden de explosie, onder wie schipper Bontekoe. In twee kleine bootjes moesten ze de weg vinden naar het vastelan. Dagenlang dobberden ze onder de tropische zon, zonder voedsel en water er dreigden ruzies en velen raakten ten prooi aan apathie en wanhoop. Schipper Bontekoe trad nu op als vaderlijke en vastberaden leider van een schijnbaar hopeloze expeditie. Tot er bijna twee weken na de ramp eindelijk land in zicht kwam.

Bontekoes verhaal heeft een indringend beeld van het zeemansleven in de zeventiende eeuw. Wie aan de reis naar Oost-IndiŽ begon, wist dat hij slechts een kleine kans had levens terug te keren. Elke VOC-dienaar kreeg vroeg of laat te maken met muiterij, scheurbuik, kapers, stormen of windstiltes. Bontekoe bleef uiteindelijk zeven jaar van huis. Na als schipbreukeling in Batavia te zijn aangekomen, werkte hij enkele jaren als rechterhand Jan Pieterszoon Coen, en bezocht vele uithoeken van Zuidoost-AziŽ. In 1625 keerde Bontekoe in Hoorn terug. Nooit zou hij meer de reis naar IndiŽ ondernemen.

Ruim twintig jaar later verscheen zijn 'Journaal'. Het werd meteen een bestseller en zou in de loop der eeuwen tientallen malen herdrukt en bewerkt worden. Met de nieuwe hertaling van Thomas Rosenboom is het meeslepende verhaal van Bontekoe weer voor iedereen toegankelijk. In een inleiding geeft Vibeke Roeper een bondig overzicht van de historische omstandigheden van Bontekoes reis. Daarnaast zijn ook de oorspronkelijke illustraties in deze uitgave opgenomen.
Willem Ysbrantsz Bontekoe
geschiedenis
gebonden
168 blz
isbn 9025303161
9789025303167
Salamander Klassiek
prijsindicatie € 9,95
bestel boek
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018