amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Handboek bouwkunde - Vitruvius

Handboek bouwkunde

Een fascinerende speurtocht door onze ongeschreven geschiedenis

Over Vitruvius, uit de eerste eeuw voor Christus, is niet veel bekend. Als bouwmeester heeft hij in ieder geval één basilica laten bouwen, maar echte bekendheid heeft hij naar eigen zeggen in zijn tijd niet gehad. Veel van zijn werkzaamheden verrichtte hij in dienst van het leger. Zo was hij als architect onder Julius Caesar belast met de belegeringswerktuigen en het krijgsgeschut, en werkte hij onder Augustus aan het herstel van de aquaducten.

Vitruvius was, zo meldt hij trots, de eerste die een compleet handboek over architectuur schreef. Het is ook het enige bewaard gebleven boek op dit gebied. Alle onderwerpen komen, logisch gerangschikt, aan de orde: tempels, verdedigingswerken, openbare gebouwen -zoals theaters, thermen, basilica's en havens-, uurwerken, machines -bijvoorbeeld een hijskraan, waterorgel, mijlenteller en katapult- en nog veel meer. Tussendoor schrijft Vitruvius dan ook nog de prachtigste uitweidingen, zoals over bouwmaterialen, water en watervoorziening, de oorsprong van het bouwen, natuurfilosofen, de harmonieleer, akoestiek, de sterrenhemel, kleuren, klimatologie - zelfs over plagiaat geeft hij zijn mening.

De invloed van het boek is eeuwenlang zeer groot geweest. Echt beroemd werd Vitruvius pas in de Renaissance: zijn werk was bekend bij kunstenaars als Leonardo da Vinci, Michelangelo, Rafaël en Dürer. En als Constantijn Huygens in 1636 voor zichzelf een huis wil ontwerpen, raadpleegt hij eerst de becommentarieerde uitgaven van De architectura.

Het HANDBOEK BOUWKUNDE bevat een schat aan informatie voor iedereen die in bouwkunde, in archeologie of algemeen in de oudheid is geïnteresseerd. Niet in de laatste plaats is het een boek om met groot genoegen te lezen.
Vitruvius
bouwkunde
gebonden
393 blz
9025358853
athenaeum-polak & van gennep
prijsindicatie € 24,95
bestel boek
Rome
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018