amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Zwarte renaissance - Heijden

Zwarte renaissance

Spanje en de wereld 1492 - 1536

Spaanse nazomer van de Middeleeuwen

Ongevier vijfhonderd jaar geleden ontstond een wereld waarin de mens centraal kwam te staan. Het licht van de Italiaanse renaissance verdrong de duisternis van de Middeleeuwen. Aldus het traditionele beeld. Maar op het breukvlak van de vijftiende en de zestiende eeuw raakte Europa juist in de ban van Spanje.

Het licht dat de Spanjaarden over de wereld wilden verspreiden was eerder tegenlicht - "zwart" licht. De Spaanse renaissance hechtte meer belang aan kracht dan aan de rede en had meer vertrouwen in het geloof dan in het verstand.

Nadat in 1492 Granada veroverd was, herleefden in en vanuit Spanje apocalyptiek, betovering, spiritualiteit en profetie met zoveel kracht dat het wel een nazomer van de Middeleeuwen leek.

In ZWARTE RENAISSANCE vertelt historicus Chris van der Heijden over de verdrijving van de Spaanse joden, de ontdekkingsreizen van Columbus, de onverzoenlijkheid tegenover andersdenkenden en de verovering van Jeruzalem. Hij beschrijft ook de verhouding van Spanje met Italië, Afrika, Amerika en de Nederlanden, en hoe Karel V aanvankelijk de vruchten van de Spaanse renaissance leek te plukken, maar uiteindelijk de mislukking moest erkennen.

boeken over de Middeleeuwen .
Chris van der Heijden
geschiedenis
paperback, 525 blz
isbn 9025429947
9789025429942
Olympus - 2008
prijsindicatie € 15,00
bestel boek
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018