amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Geschiedenis van de VOC

Femme S. Gaastra
geschiedenis
gebonden
geïllustreerd, zwart-wit
208 blz
isbn 9057306050
9789057306051
prijsindicatie € 29,95

bestel boek

Geschiedenis van de VOC

Vier eeuwen geleden verkreeg de Verenigde Oost-Indische Compagnie [VOC] het monopolie voor de vaart op Azië. De VOC werd het grootste scheepvaart- en handelsbedrijf van de wereld in de 17de en 18de eeuw. Met de handel in specerijen als peper en kaneel en later ook producten als zijde, thee en porselein bracht de VOC Nederland een periode van ongekende economische en culturele voorspoed.

Op de Indische Archipel en op Ceylon ontwikkelde de Compagnie zelfs een territoriale en koloniale macht.Waarom werd er bijvoorbeeld zoveel politieke macht verleend aan een opzet commercieel bedrijf? Welke bestuursvorm werd gekozen? Hoe werd de VOC gefinancierd, hoe bouwde men schepen en hoe organiseerde men de bijna 5.000 reizen naar de Oost ?

De geschiedenis van de VOC geldt als hét standaardwerk over de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Op zeer toegankelijke wijze maakt de lezer kennis met tal van aspecten. Zoals de economische ontwikkeling, de opkomst en ondergang van het bedrijf, de organisatie, de samenstelling van het personeel en de vestigingen in Azië.

De historicus Femme S. Gaastra maakte bij de samenstelling van dit boek gebruik van de meest recente wetenschappelijke inzichten. Daarmee weet hij gangbare veronderstellingen te nuanceren, wat een nieuw licht werpt op de geschiedenis van de VOC.

boeken over de VOC
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018