amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Walvisboek

Het walvisboek

Walvissen en andere zeewezens beschreven door Adriaen Coenen in 1585

Door Florike Egmond, Peter Mason en Kees Lankester

Eind 16de eeuw speurde jutter Adriaen Coenen de Nederlandse stranden af op zoek naar aangespoelde zeewezens. Zijn mooiste en zeldzaamste vondsten legde hij vast in manuscripten boordevol aantekeningen en wonderlijke, kleurrijke illustraties - van een doodgewone haring tot een exotische maanvis.

Zijn werk bevat de eerste Europese tekeningen van walvissen, in een naeve, maar buitengewoon levendige stijl. Daarmee vormen zijn manuscripten een document van onschatbare waarde over de natuur in Coenens tijd.

Het walvisboek bevat een zeer ruime selectie van teksten en sprekende, in de oorspronkelijke waterverfkleuren overgenomen, afbeeldingen uit het werk van Adriaen Coenen.

De begeleidende teksten geven in modern Nederlands Coenens eigen woorden weer, waarbij zijn manier van schrijven - geestig, levendig , vol anekdotes, persoonlijk en bepaald niet literair - zoveel mogelijk is gerespecteerd. Bovendien vullen actuele marien-biologische gegevens de 16de-eeuwse observaties aan en wordt de informatie geplaatst binnen de bredere context van de Noord-Europese geschiedenis van deze periode.
Florike Egmond, Peter Mason & Kees Lankester
biologie
gebonden, 244 blz
veel prenten in kleur
isbn 9057302829
9789057302824
prijsindicatie € 14,95
bestel boek
16e eeuw
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018