amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Rijksmuseum Kookboek

Het Rijksmuseum Kookboek

Meesterkoks laten zich inspireren door de Gouden Eeuw

De mooiste erfenis van onze Gouden Eeuw is de schilderkunst en de grootste schatten daarvan bevinden zich in het Rijksmuseum.Voor dit schitterend geïllustreerde boek lieten tien meesterkoks zich inspireren door de pracht en praal van Hollandse zeventiende-eeuwse schilderijen.

De koks stelden een persoonlijk vijfgangenmenu voor vier personen samen. Bij elk recept wordt het schilderij afgebeeld dat de directe inspiratie vormde. Dat kan een geweldige fazantpastei zijn, maar ook de schil van een citroen. Dankzij unieke detail-afbeeldingen kijkt de lezer naar bekende en minder bekende schilderijen door het oog van de kok.

Het Rijksmuseum Kookboek gaat niet alleen over de kunst van het koken, want het bevat daarnaast wetenswaardigheden over Nederland in de zeventiende eeuw. Publicist Bert Natter gaat in op vragen als: voor wie werden die prachtige stillevens geschilderd? En : hebben ze een diepere betekenis?

Maar ook de etiquette, tafelmanieren en eetcultuur komen aan bod, evenals de herkomst van ingrediënten en recepten. Dat leidt hier en daar tot verrassende inzichten: bijvoorbeeld dat asperges en zalm in de zeventiende eeuw armeluisvoedsel was.

Gepocheerde sot-l'y-laisse van parelhoen en kervelolie - 4 personen
30 g. witte bonen
6 g. citroensap
2 dl gevogeltefond
1 dl room
8 sot-l'y-laisse van parelhoen
1 dl gevogeltefond
25 g verse kervel
25 g arachideolie
Bert Natter
culinair
paperback, 224 blz
isbn 9060052943
9789060052945
prijsindicatie € 29,90
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018