amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Met eigen ogen

Met eigen ogen

hedendaagse kijk op de Surinaamse slavernij

Dit jaar is het 140 jaar geleden dat in de Nederlandse koloniŽn de slavernij werd afgeschaft. Dat gebeurde op 1 juli 1863. In Suriname wordt deze dag jaarlijks op grootse wijze gevierd en is keti koti zoals de dag genoemd wordt, een nationale feestdag.

In Nederland is het thema slavernij met name sinds de komst van het slavernij monument en de discussie daaromheen een veelbesproken onderwerp geworden. Hoewel de slavernij driehonderd jaar geleden heeft plaatsgevonden in een tijd dat de wereld gekenmerkt werd door koloniale machtsverhoudingen en uitbuiting, is de erfenis hiervan nu nog steeds zichtbaar.

Aan de hand van interviews in Nederland en Suriname laten Clark Accord en Nina Jurna zien dat deze erfenis zowel op cultureel niveua als op sociaal/maatschappelijke gebied nog steeds diep geworteld is in beide samenlevingen. Het resultaat is een openhartig tijdsdocument, met emotionele en shockerende interviews.


Clark Accords debuutroman De koningin van Paramaribo, 1999 - Vassallucci, is een groot succes in Nederland en buitenland. Momenteel schrijft hij columns voor verscheidene bladen. Nina Jurna werkt als correspondente in Paramaribo voor het RTL Nieuws en Het Parool.

Clark Accord
Nina Jurna
geschiedenis
paperback
112 blz
isbn 9068325337
9789068325331
KIT
prijsindicatie € 10,00
bestel boek
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018