amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Romeinse Rijk

anoniem
poëzie
2-talig
paperback
32 blz
isbn 907321484X
p leuven
prijsindicatie € 9,95

Pervigilium Veneris

Het »Pervigilium Veneris«, is een anoniem gedicht uit de vierde eeuw, bloeit als een late roos in het herfstlandschap van de antieke Latijnse poëzie.

Centraal staat Venus, godin van de liefde, die in de lente de natuur weer tot leven brengt. Haar lente feest is voor de dichter aanleiding tot een evocatie van de universele kracht van de liefde én een aangrijpende klacht over zijn eigen eenzaamheid.

Het »Pervigilium Veneris«, dat o.a. door Bilderdijk werd vertaald en dat Gorter beďnvloedde bij het schrijven van »Mei«, is een hymnische, jubelende lofzang op het beminnen. De rijke verbeeldingskracht van de dichter maakte dit traditionele gegeven tot een uniek tekstjuweel.

Patrick Lateurs glasheldere vertaling van het »Pervigilium Veneris« is daarom een onmisbare klassieker in de bibliotheek van elke (tekst]minnaar.

Patrick Lateur [1949, Beveren-Lei], is classicus en leraar te Gijzegem, hoofdredacteur van het tijdschrift »Vlaanderen« en redacteur van »Kleio«. Hij publiceerde o.m. bij Uitgeverij P de dichtbundels »Zeven vrouwen« [1997], Rome & Assisi [1998] en een vertaling van Ausonius' »Cupido cruciatus« [1999], bij Lannoo de vertaling van de »Vita Martini» van Sulpicius Severus [1997] en de bloemlezing »Het evangelie volgens dichters [1999], bij Uitgeverij Davidsfonds de bloemlezing »Muze, zeg me...« [1993] en bij Atheneum Polak & Van Gennep de vertaling van Pindaros' »Zegezangen« [1999].
Hij is redacteur van »Volledige dichtwerk« van Anton van Wilderode [Lannoo 1999].

meer boeken over het Romeinse Rijk
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018