amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Kinderen van Aristoteles

Kinderen van Aristoteles

hoe christenen, moslims en joden verlichting brachten in de donkere Middeleeuwen

Historici hebben de Middeleeuwen vaak beschouwd als een periode van duisternis tussen de klassieke Oudheid en de verlichte Moderne Tijd. De Middeleeuwen zouden, door de dominantie van de kerk en haar dogma's, een periode zijn geweest van culturele en intellectuele stilstand, waarin het filosofisch debat weinig dieper ging dan de discussie over de vraag hoeveel engelen er op de punt van een naald passen.

In Kinderen van Aristoteles rekent Richard Rubenstein af met de mythe van de donkerele Middeleeuwen. Rubensteins Middeleeuwen zijn een periode waarin een unieke uitwisseling van ideeŽn plaatsvond tussen christenen, moslims en joden, in de kloosters, synagoges, moskeeŽn en universiteiten in het zuiden van Europa. Die uitwisseling maakte de herontdekking en verspreiding van het werk van Aristoteles mogelijk, die van beslissende invloed is geweest voor de overgang naar de Renaissance en de Moderne Tijd.

Op bijzonder levendige en toegankelijke wijze vertelt Rubenstein het verhaal van het bloeiende en rijke geestesleven van de late Middeleeuwen. Dit boek is voor iedereen die behoefte heeft aan historische filosofische achtergrond bij boeken als de Naam van de roos en Montaillou.
Richard Rubenstein
geschiedenis
paperback, 341 blz
isbn 9076341877
9789076341873
prijsindicatie € 19,95
bestel boek
Middeleeuwen
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018