amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Romeinse Rijk

Het Tolhuis

Grootse historische roman over de opkomst van het christendom

"Sicilië, september [A.D.] 305. De wereld staat op voet van oorlog met zichzelf. Rome is niet meer. In de stad heerst anarchie en het imperium sterft elke dag duizend doden".

Aan het woord is Porphyrius, het laatste grote hoofd van de Romeinse filosofenschool en een van de meest geleerde mannen van zijn tijd. Dit is de geschiedenis van Porphyrius die in het begin van de vierde eeuw een reis onderneemt naar het hof van keizer Diocletianus in Klein-Azië.

Destijds was Nicomedea de hoofdstad van het Romeinse imperium. De keizer heeft een vergadering belegd om de laatste grote christenvervolging uit de oudheid te organiseren. Hierin wordt Porphyrius benoemd tot keizerlijk herschrijver van de Heilige Boeken der christenen in een poging "hun denkwijze" te veranderen.

Toch moet hij de stad ontvluchten. Op zijn terugreis ontmoet hij vijf andere figuren [vertegenwoordigers van de sekten van hun tijd] die met hem meereizen naar een mysterieuze plek die het Tolhuis wordt genoemd. Ongewild raakt Porphyrius betrokken bij een complot om de keizer te vermoorden.

Aan de hand van Porphyrius' verslag wordt de lezer meegenomen in een wervelende opeenvolging van intriges, religieuze vernieuwingen en oorlogen met de Perzen.

Het culmineert in een complot in Londinium, Engeland, waar de God Mithras wordt ingewisseld voor Christus. Porphyrius en Diocletianus zijn historische figuren, zoals vele gebeurtenissen en voorvallen in deze roman op waarheid berusten.
Paul Janssen
historische roman
paperback
416 blz
isbn 9076927901
9789076927909
prijsindicatie € 22,50
bestel boek
Romeinse Rijk
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018