amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Raak me niet aan

Raak me niet aan

Over middeleeuws en postmiddeleeuws transcendentiedenken

»Het boek verdient een plaats naast een beroemd werk als Huizinga's »Herfsttij der Middeleeuwen.« (..) Decortes kennis is duizelingwekkend... Hij legt moeiteloos verbanden, zoekt naar waarheden en overeenkomsten, speurt vooral naar teksten over religieuze troost. (..) Een prachtige studie.«
Kester Freriks in Vrij Nederland

Waar precies is het middeleeuwse mens in religie en mystiek om te doen? Welke denkkaders - misverstanden en vooroordelen - zijn in onze beoordeling van de middeleeuwse cultuurwereld werkzaam ?

Hoe gaan de middeleeuwers met transcendentie om? Hoe kan de middeleeuwse visie ons ons helpen om vandaag nog religieus te zijn ?

Jos Decorte tracht ons een antwoord te bieden. Hij gaat uit van de stelling dat een goed begrip van de betekenis van religie en mystiek niet alleen tot een beter begrip van de middeleeuwse vormen van weten(schap) leidt, maar ook tot een beter begrip van wat religie vandaag nog voor ons zou kunnen betekenen.

Jos Decorte [1954-2001] was hoogleraar aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte van de K.U. Leuven en doceerde er voornamelijk middeleeuwse filosofie. Hij was gespecialiseerd in de tekstkritische uitgave van Latijnse, middeleeuwse, filosofische en theologische traktaten. Decorte schreef o.m. »De waanzin van het intellect« [1989] en »De waarheid als weg« [1992].
Jos Decorte
filosofie
paperback
232 blz
isbn 9077070044
9789077070048
Klement
prijsindicatie € 6,90

bestel
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018