amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Isabelle de Charriere

Isabelle de Charrière en de kritiek van de Verlichting

Filosofie, politiek, cultuur

Van de intellectuele vrouwen schrijvend binnen en over de Europese Verlichting is Belle van Zuylen, de latere Isabelle de Charrière [1740-1805], ongetwijfeld één van de meest veelzijdige en kosmopolitische. Ze was een intelligent literator en denker wier werk door de eeuwen heen een omvangrijke receptie kreeg. Ze is omarmd door historici en literatuurwetenschappers die haar »philosophe in hart en nieren« en »feministe avant la lettre« hebben genoemd.

Zowel in haar essayistische als in haar literaire en epistolaire werk reflecteert de Charrière op het politieke, filosofische en culturele leven van haar tijd. Ze liet zich inspireren door, en inspireerde soms zelf, verschillende denkers over die thema's, uit diverse intellectuele en politieke scholen. Met enkelen van hen had ze intensievere persoonlijke contacten, ondermeer met de Schotse filosoof James Boswell, de Franse politiek-theoreticus Benjamin Constant, en de Duitse schrijver en uitgever Ludwig Ferdinand Huber.

Dit boek wil de Charrière losweken uit de »greep« van het nog voornamelijk literaire imago dat haar omhult, door haar te plaatsen in de bredere intellectuele geschiedenis waarvan zij deel uitmaakt.
Judith A. Vega
geschiedenis
paperback, 144 blz
isbn 907707080X
9789077070802
prijsindicatie € 14,95
bestel boek
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018