amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken

Guicciardini Illustratus

cartografie
de Nederlanden in kaarten en prenten
Lodovico Guicciardini
hardcover, 396 blz
isbn 9061940893
9789061940890
Hes & de Graaf - 2001
prijsindicatie € 160,00

bestel boek

Guicciardini Illustratus
Een van de succesvolste beschrijvingen van Nederland werd in de 16e eeuw vervaardigd door de Italiaan Lodovico Guicciardini. Zijn Beschrijving van de Nederlanden beleefde vooral in de 17e eeuw een ongeevenaard groot aantal herdrukken.

Het werk dat oorspronkelijk in het Italiaans geschreven was, werd door verschillende uitgevers in allerlei talen uitgegeven. Vooral de schitterende kaarten en prenten van steden in de Lage Landen waren populair. Guicciardini Illustratus geeft een overzicht van de verschillende edities die er sinds 1567 zijn verschenen. Alle kopergravures en houtsneden, die gebruikt zijn in de verschillende edities, zijn opgenomen en worden wetenschappelijk beschreven.

Van alle belangrijke steden uit de toenmalige Zeven Provincien treft men naast stadsplattegronden ook stadsgezichten en aangezichten van belangrijke gebouwen. Een onmisbaar boek voor liefhebbers en verzamelaars van oude kaarten. Maar ook liefhebbers van oude steden kunnen hun hart ophalen met dit boek, dat op een onovertroffen manier een beeld oproept van de Nederlanden tijdens de beroemde Tachtigjarige Oorlog.
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018