amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Kopstukken van de Gouden Eeuw
zeehelden, pioniers, meesters en leiders
Gerben Graddesz Hellinga
4 delen in een luxe cassette
gebonden, 704 blz
isbn 9057305771
9789057305771
Walburg Pers - 2009
prijsindicatie € 99,50


Kopstukken van de Gouden Eeuw
In de loop van de 17de eeuw ontwikkelde de Republiek der Zeven Verenigde ProvinciŽn zich tot de machtigste en meest welvarende natie van de wereld, met handelsnederzettingen en koloniŽn in alle werelddelen.

Bovendien leidde de politieke vrijheid van na de Tachtigjarige Oorlog [1568-1648] tot meer ruimdenkendheid ten aanzien van nieuwe culturele en wetenschappelijke ideeŽn ; kunst en wetenschappen kwamen tot ongekende bloei. Er is geen ander tijdperk in de Nederlandse geschiedenis waarin tegelijkertijd zo veel uitzonderlijk begaafde personen op een zo klein oppervlak bij elkaar leefden.

De cassette Kopstukken van de Gouden Eeuw bevat 4 rijk geÔllustreerde portrettengalerijen van de meest opzienbarende personen uit deze kleurrijke periode. In het eerste deel, Zeehelden, beschrijft Hellinga de levens en daden van officieren die een rol speelden in de ontstaansgeschiedenis van de jonge Republiek. Een handjevol initiatiefrijke en avontuurlijk ingestelde Pioniers kon ervoor zorgen dat de Nederlandse vlag op de kusten van alle werelddelen wapperde : kaartenmakers, handelaars, ontdekkingsreizigers.

Ook op cultureel en wetenschappelijk gebied stond de Republiek aan de top. De belangrijkste cultuurdragers van die periode Ė natuurkundigen, filosofen, juristen, uitvinders, architecten, dichters, schrijvers en kunstenaars Ė komen in het deel Meesters aan bod. In Leiders laat Hellinga de belangrijkste machthebbers de revue passeren : stadhouders en regenten, maar ook geestelijk leiders.
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018