amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken

zeventiende eeuw - 17e / 17de eeuw

scheepvaart in de Gouden Eeuw

Reis van Michiel Adriaanszoon de Ruyter
De expeditie van Michiel de Ruyter in 1664-1665 was de verste en belangrijkste uit zijn carričre. Zijn scheepsjournaal van deze tocht behoort tot de interessantste reisbeschrijvingen van de 17de eeuw.

De reis van Michiel Adriaanszoon de Ruyter

Wie »Gouden Eeuw« zegt, denkt aan de VOC, de welvaart door handel en nijverheid, de ontdekkingsreizen, de koloniale expansie en de ongekende bloei van kunst en wetenschappen.

Pioniers van de Gouden Eeuw

Pioniers van de Gouden Eeuw
Ontdekking van de wereld
Nederlanders in onbekend vaarwater, een zucht naar geldelijk gewin en het romantische verlangen naar avontuur.

Ontdekking van de wereld

de boeken scheepvaart 17e eeuw
In 1672 was de Republiek redeloos, radeloos en reddeloos, zoals het verhaal wil. Een belangrijk keerpunt kwam in de zomer van 1673, toen Michiel de Ruyter de vijandelijke vloot versloeg. 30 juli 1673, westenwind met helder zicht. Sinds het ochtendgloren speurt luitenant-admiraal De Ruwer de horizon af net als de dagen ervoor. De vijandelijke vloot is groot, veel groter dan de Nederlandse, al weet niemand hoeveel groter. De dag kabbelt voorbij; verkenningsvaartuigen keren onverrichter zake terug, matrozen hoog in de masten turen vergeefs in de verte. Maar tegen de schemering klinkt er een kreet vanuit het kraaiennest. De vijand bevindt zich op vier mijl afstand. Iedereen begint driftig de zeilen te tellen, De Ruyter ook. Hij komt op 146 schepen, meer dan tweemaal de omvang van de Nederlandse vloot. Alle reden om afstand te houden. Toch zal het niet lang duren voordat hij de aanval opent.

bron : Nederland en de Zee, Voor goede handel ging de Republiek geen zee te hoog - Geertje Dekkers, de Volkskrant / Historisch Nieuwsblad, blz 16/17.
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018