amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Sayyid Pakistani en de bruiloft van de dood

Oskar Verkaaik
reisverslag
paperback
256 blz
isbn 9054600764
9789054600763
Bulaaq
prijsindicatie € 15,95


Sayyid Pakistani en de bruiloft van de dood

De reisroman 'Sayyid Pakistani en de bruiloft van de dood' wordt bevolkt door gewone mensen.

Zo zijn er de politieke activisten en vrienden Javed en Adil, van wie de een trouwt en de ander de martelaarsdood zoekt, de weduwnaar en zelfbenoemde beheerder van een begraafplaats bij wie de auteur in dienst treedt, de koranstudenten Habib en lmdad, die in de voetsporen van de profeet willen treden, de erudiete Ibrahim Kamdar, die Gandhi en Jinnah goed gekend heeft en die op hoge leeftijd fluitles neemt.

En ook de kosmopolitische journaliste Fauzia, met een provocerende belangstelling voor radicale moslim jongens. Uit alle hoeken van het volle leven komen ze, met hun twijfels, aperte zekerheden en de bereidheid de dood onder ogen te zien, want 'als je niet bereid bent te sterven, ontstaat er nooit iets nieuws. De dood is als een bruiloft: een einde en een begin.'


De antropoloog Oskar Verkaaik [1963] toont zich in zijn literaire non-fictiedebuut een scherp waarnemer en een trefzeker stilist. Door zijn fraaie stijl en door zijn kennis van de islam en van Pakistan krijgen mensen en situaties die hij beschrijft een diepte die verder reikt dan het oog.
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018