amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken

Mijn twintigste eeuw

Mijn twintigste eeuw - Milosz

Zoals verteld aan Czeslaw Milosz van Aleksander Wat

Aleksander Wat, schrijver en publicist van joodse afkomst, geldt als een sleutelfiguur in de Poolse literatuur van de twintigste eeuw.

In de jaren twintig was hij sympathisant van het communisme, maar hij keerde zich er later van af en bracht na zijn vlucht voor de Nazi’s zijn tijd tot 1946 noodgedwongen door in Sovjetrussische gevangenschap en in ballingschap in Kazachstan. Daar leerde hij het systeem van zijn onmenselijkste kant kennen; daar ontmoette hij honderden lotgenoten, Oekraïense boeren, Poolse arbeiders, joodse schoenlappers, Russische bandieten, maar vooral schrijvers en filosofen.

Zijn ervaringen in die tijd vormen het hart van zijn herinneringen. Zo ontstaat een fascinerend panorama van Europese intellectuelen in de tijd van het stalinisme. Mijn twintigste eeuw is bovendien het verslag van een spirituele transformatie, van het esthetische naar het ethische.

Als epiloog zijn fragmenten uit het boek van zijn vrouw Ola toegevoegd (Al wat het belangrijkst is, 1984) waarin zij hun huwelijk beschrijft.
Aleksander Wat
roman
gebonden, 383 blz
isbn 9029067349
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018