amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Spaanse ogen - Nurowska

Maria Nurowska
roman
gebonden
isbn 9052262950
prijsindicatie € 18,00

Spaanse ogen

Spaanse ogen is een schrijnend bericht van de Poolse Anna, die nooit van haar dochter Ewa heeft kunnen houden. Psychische opdonders hebben de moeder geleerd te zwijgen over haar ervaringen en gevoelens. Maar het zwijgen is geen middel om de schade te herstellen of het meisje te behoeden voor de gevolgen van het verleden.

Anna wordt als veertienjarige lid van een anti-communistische Poolse organisatie die tegen de Duitsers vecht. Na afloop van de oorlog wordt Anna opgepakt en naar een Siberisch kamp in de Goelag-archipel gevoerd. Acht jaar later keert ze naar Warschau terug, samen met haar dochter Ewa, die is verwekt tijdens een massaverkrachting in het kamp. De hel van het kampleven en het privé-inferno tussen moeder en dochter zijn twee polen waartussen de roman zich met indrukwekkende flashbacks beweegt.

'Erger dan de Duitsers kunnen ze moeilijk zijn', zei een meisje en iedereen keek haar kant op. De trein stond op een zijspoor, wel een behoorlijk stuk van het station, maar nog in Warschau, dus wat bedoelde ze daarmee? 'Wie?' werd er gevraagd. Het meisje glimlachte ironisch en draalde zich om. In de woning van mijn tante in de Kruczastraat waren die morgen net als bij de anderen 'twee verdachte mannen in burger' verschenen, zoals een van ons grapte ...
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018