amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Oer en andere tijden - Tokarczuk

Olga Tokarczuk
roman
gebonden, 240 blz
isbn 9052265585
prijsindicatie € 18,00

Oer en andere tijden

Het barrevoetse meisje dat Genowefa een kopeke had gegeven was Aartje. Aartje was in juli of augustus in Oer verschenen. Mensen hadden haar deze naam gegeven omdat ze na de oogst achtergebleven aren van het veld verzamelde en die boven het vuur pofte. Later, in de herfst, stal ze aardappelen, en toen de akkers in november braak kwamen te liggen hing ze rond in de herberg.

Soms trakteerde iemand haar dan op een glas wodka, soms kreeg ze een boterham met reuzel. De mensen geven niet graag zomaar dingen weg en al helemaal niet in een herberg, dus begon Aartje te hoereren. Lichtjes aangeschoten en verhit door de wodka ging ze met de mannen mee naar buiten en voor een worst gaf ze zich aan hen. En aangezien zij de enige jonge en zo gewillige vrouw in de buurt was, cirkelden de mannen als honden om haar heen.

Aartje was groot en welgevormd. Ze had blonde haren en een lichte huidkleur waar de zon geen vat op had. Ze keek steevast iedereen, zelfs meneer pastoor, brutaal recht in het gezicht. Haar ogen waren groen, en een van de twee keek wat naar opzij. De mannen die Aartje in de struiken namen voelden zich na afloop altijd een beetje ongemakkelijk. Ze knoopten hun gulp dicht en keerden met rode gezichten terug naar de rokerige kroeg.

Aartje wilde nooit zomaar op haar rug gaan liggen. Ze zei : ‘Waarom zou ik onder jou gaan liggen? We zijn toch zeker gelijk.’ Ze gaf er de voorkeur aan tegen een boom of de houten wand van de kroeg aan te leunen; dan gooide ze haar rok over haar rug. In de duisternis blonk haar achterste als de maan. Zo leerde Aartje de wereld kennen.
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018