amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Idylle in ballingschap - Soma Morgenstern

Idylle in ballingschap

Lijfelijke taal die nog lang nazindert

Op uiterst tactiele en evocatieve wijze schildert Morgenstern een portret van een verloren jeugd, een verloren tijd. Morgenstern lezen is vooral een zintuiglijke belevenis. Je ruikt de haver op het veld, je hoort het tingelen van de zeisen, je voelt de zengende zon.

In 'Idylle in ballingschap' wordt het leven beschreven van de joden en de boeren op het Galicische platteland in Dobropolje. De landbouw en het jodendom worden verpersoonlijkt door de profane, knorrige Jankel en de vrome Welwel.

Dit cervanteske duo doet er alles aan om Alfred, negentien en eigenwijs, ieder voor zich voor zijn eigen zaak te winnen wat soms leidt tot hilarische scenes. Maar Alfred kiest zelf zijn leermeesters.

Samen met hem wordt de lezer volledig ingewijd in het jodendom met als hoogtpunt een weergaloze beschrijving van een sabbatsviering. Met de komst van een nieuwe gemeentesecretaris wordt de idylle echter abrupt verstoord.

Dit sinistere personage werkt een complot uit om de vrede in het dorp uiteen te rijten. Al snel is de spanning tussen Polen en Oekraieners en tussen joden en christenen te snijden. Dit culmineert in een dramatische afloop.

Soma Morgenstern [1890-1976] groeide op in het landelijke Galicie op de grens tussen Oekraine en Polen. In 1938 vluchtte Morgenstern naar Parijs, waar hij samenwoonde met zijn vriend en landgenoot Joseph Roth, die laaiend enthausiast was over het werk van Morgenstern.

In Europa raakte Morgenstern in de vergeethoek. Nu wordt zijn oeuvre in Duitsland met groot succes opnieuw uitgegeven.
Soma Morgenstern
paperback, 320 blz
9789086840090
IJzer
prijsindicatie € 22,50
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018