amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken

Zwarte bladeren

Polen

De Poolse schrijfster Maja Wolny onderzoekt de meest zwarte bladzijde uit de Poolse geschiedenis. Toen Maja Wolny [1976] eind jaren '90 als studente door Duitsland liftte, vroeg de chauffeur van wie ze een lift kreeg haar waar ze vandaan kwam. Haar antwoord »Kielce« leidde ertoe dat ze onmiddellijk mocht uitstappen.

De Poolse Maja Wolny belicht een inktzwarte pagina uit de geschiedenis van haar vaderland - de pogrom van Kielce in 1946. In haar derde roman Zwarte bladeren verhaalt ze wat op 4 juli 1946 plaatsvond in de Poolse stad Kielce. Een jaar na de Tweede Wereldoorlog vond een pogrom plaats waarbij minstens 40 mensen het leven lieten.

Maya Wolny

De Pools-Joodse Julia studeert fotografie in Brussel, kort voor de Tweede Wereldoorlog. Door de lens van haar professionele camera is ze getuige van de turbulente gebeurtenissen die Europa in de jaren veertig in een vernietigende maalstroom storten. Zo vereeuwigt ze de grootste naoorlogse pogrom, waarbij in de Poolse stad Kielce 42 Joden omkwamen. De dag ervoor was de kleine Henio vermist geraakt en de massa geloofde dat de jongen door Joden was vermoord.

Vijfenzestig jaar later stelt Weronika, historica aan de Universiteit van Kielce, tot haar ontsteltenis vast dat haar tienjarige dochter spoorloos verdwenen is. Net als bij de vermissingszaak van destijds worden de stadsbewoners meegesleurd in een mengeling van complottheorieën, haat, angst en mediahysterie. Voor Weronika zelf leidt de verdwijning ertoe dat pijnlijke feiten uit haar liefdesleven en familiegeschiedenis opnieuw worden blootgelegd.

Zwarte bladeren
Maja Wolny, auteur
vertaling Steven Lepez
9023499603
9789023499602
januari 2017

Julia, een jonge Poolse communiste van Joodse komaf die in Brussel is neergestreken, studeert fotografie en droomt van een loopbaan als fotojournalist. Op een dag krijgt ze een professioneel fototoestel. Vanaf dat moment wordt Julia getuige van de turbulente gebeurtenissen die het Europa van de jaren 1940 in een vernietigende maalstroom storten.

Zo vereeuwigt ze bijvoorbeeld de grootste naoorlogse pogrom waarbij 42 Joden in de Poolse stad Kielce omkwamen. De dag ervoor was Henio, de achtjarige zoon van een schoenmaker, verdwenen. De massa geloofde dat de jongen door Joden ritueel was vermoord.

Vijfenzestig jaar later op een warme zomerdag stelt Weronika Czerny, historica aan de Universiteit van Kielce, tot haar ontsteltenis vast dat haar tienjarige dochter spoorloos verdwenen is. Net als bij de verdwijningszaak van destijds worden sommige stadsbewoners meegesleurd in een mengeling van complottheorieën, haat, fobie en mediahysterie.

Voor Weronika zelf leidt de verdwijning ertoe dat pijnlijke feiten uit haar liefdesleven en familiegeschiedenis opnieuw worden blootgelegd.

Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018