amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Mandarijn - Eca de Queiroz

Eca de Queiroz
novelle
paperback
96 blz
isbn 9074328520
ijzer
prijsindicatie € 13,50

De mandarijn

Eca de Queiroz -1845-1900 -, jurist, journalist, diplomaat maar bovenal schrijver, geldt als de grootste Portugese romancier van de negentiende eeuw. Hij was een fabuleuze stilist en een vlijmscherp observator van de ingeslapen burgerlijke maatschappij in het Portugal van het eind van de negentiende eeuw: een koninkrijk dat zich weemoedig wentelde in zijn glorieuze verleden en waar de hypocriete katholieke clerus de touwtjes strak in handen hield.

In DE MANDARIJN beschrijft Eca met de hem typerende ironie het monotone bestaan van de arme, gebochelde Teodoro die zijn dagen slijt als onbeduidende klerk op het Ministerie van Binnenlandse Zaken. In zijn kleine kamertje in het kosthuis van de weduwe Marques droomt hij van een luxe leven vol champagne en minnaressen met blanke boezems. Maar de werkelijkheid schotelt hem niets beters voor dan taaie biefstuk en een oude hospita die de roos uit het kapsel van haar favoriete kostgangers kamt'.

Het verhaal krijgt een fantastische wending wanneer Teodoro in een oude foliant het verhaal leest van een Chinese Mandarijn. In een variant op het oude Faust-thema verschijnt hem op zijn kamertje een duistere gast, die hem een verlokkelijk aanbod doet, en daarmee verandert zijn leven als bij toverslag.

In DE MANDARIJN laat Eca zijn fantasie de vrije loop, maar bewijst hij ook zijn talent voor ironisch-realistische portretten van kleinburgers, diplomaten en priesters, zoals de missionaris pater Giulio met zijn voorliefde voor zoetigheid.

Het grote schrijverstalent van Eca komt, ook voor de lezer in de 21ste eeuw, volledig tot zijn recht in de levendige beschrijving van het exotische Rijk van het Midden in al zijn gruwelijkheid. Niet voor niets rekende Jorge Luis Borges Eca tot de grootste schrijvers aller tijden.
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018