Ferdinand Bordewijk Prijs   -   2010   -   Koen Peeters
 
De Ferdinand Bordewijk prijs 2010 is aan Koen Peeters [1959] toegekend voor zijn roman De bloemen. De bloemen is een familieroman, over hardwerkende grootouders in de Kempen, hun voorzichtige zoektocht naar het moderne leven, het wegsijpelen van het geloof bij de jongere generatie en de verteller.

Peeters maakt er allesbehalve een klassieke streekroman van. Zorgvuldig balancerend tussen ingehouden weemoed en scherpe observeringen vlecht hij de familielijnen van drie generaties door elkaar en construeert met dit verleden en zijn fantasie zijn eigen heden.

bron : jancampertstichting.nl
Bloemen - Koen Peeters

De bloemenKoen Peeters
Koen Peeters
Koen Peeters [1959] debuteerde in 1988 en heeft sindsdien heeft een 9-tal boeken op zijn naam staan, waarvan de »Grote Europese roman« uit 2007 de bekendste en meest bejubelde is. Hij noemt zichzelf een overtuigd Belg en studeerde communcatiewetenschappen en antropologie. Voor deze roman keert hij terug naar de zijn geboortestreek, de Belgische Kempen. Deze roman is een fictieve familiekroniek waarin langs de mannelijke lijn [grootvaders, vaders en zonen] wordt verteld over de veranderingen die zich in de loop van de twintigste eeuw voltrokken. Centraal staat de veranderde omgang met het katholiek geloof, van de roomse pietiet van de grootouders tot de geloofsafval van de schrijver. Peeters beschrijft dit proces met liefde en zonder ironie, in een heldere poëtische stijl. Mooi vormgegeven, gebonden uitgave, in een stijl die verwijst naar werk van boekverzorgers uit het interbellum.

bron : NBD|Biblion recensie, Jan van Bergen en Henegouwen
 
vespuci.eu     Ferdinand Bordewijk prijs     2010     bol.com Partner