amerigo
over kunst, cultuur & reis boeken by Erwin Nas

V. - literaire juweeltjes - v.

Carolijn Visser - Ayse

Van der Meer
Van der Zijl
Van Dis
Van Keulen
Van Kooten
Van Oort
Van Rijn
Van Royen
Van Sambeek
Van Straaten
Van 't Hek
Van Zomeren

Verbeke
Verhoef
Verhulst
Vermeer
Vestdijk
Visser
Voskuil
Vuijsje

Vonne van der Meer - Niemand op heel Vlieland Simone van der Vlugt - Het bosgraf J.J. Voskuil - Bestarium

V. literaire juweeltjes

Van der Meer , Vonne - Het zingen, het water, de peen. Het verhaal »Het zingen, het water, de peen« verscheen eerder in de verhalenbundel »December«.

Van der Meer , Vonne - Niemand op heel Vlieland. Het verhaal »Niemand op heel Vlieland« verscheen eerder in Vonne van der Meer »Laatste seizoen«. Contact, 2002.

Van der Zijl - De dageraad, verhaal

Van der Zijl - Een dag om nooit te vergeten, 30 april 1990.

Van Dis , Adriaan - Het mussenjong. verhalenbundel : Oud bloot, De straatrokers van Parijs, Vaders lijst, Le Tigre, Het mussenjong.

Van Dis , Adriaan - Koraal en geraniums. »Schateiland« verscheen eerder in Elegance, jaargang 60, nummer 10 [oktober 2003]. »Geraniums« verscheen eerder in In geuren en kleuren. Schrijvers over bloemen. Uitgeverij Gianotten, Amsterdam, 2003.

Van Keulen - De spiegel. »De nachttrein« verscheen evenals »Welkom in de club« eerder in de verhalenbundel »De ketting«, De Arbeiderspers, Amsterdam 1983. Het verhaal »De spiegel« komt uit haar bundel »Het andere gezicht«, Atlas Uitgeverij, Amsterdam 2003.

Van Kooten , Kees - Woordguls. De teksten in »Woordguls« van Kees van Kooten verschenen eerder in zijn verzamelbundel »Alle modernismen ooit«, De Bezige Bij, 2004.

Van Oort - De eerste steen. Dit verhaal verscheen eerder in »Gaat u vooral met een goed boek naar bed, of in ieder geval met iemand die er een gelezen heeft«. Acht verhalen over geluk en ongeluk, uitgegeven ter gelegenheid van het eerste lustrum van Uitgeverij Cossee in 2007.

Van Rijn - Vakantievrienden. Bewerking van het bestaande verhaal en eerder gepubliceerde »Vakantievrienden«.

Van Royen - Sabine. »Sabine« is eerder verschenen in de verhalenbundel »Bloed, zweet en tranen« en in het magazine »Zin, niet-correcte erotische verhalen van vrouwen«.

Van Sambeek - Het heft in eigen hand. Het verhaal »Het heft in eigen hand« verscheen eerder in »Bloed, zweet en tranen«, Prometheus, 2010.

Van Straaten , Peter - Nooit meer. De Agnes-verhalen in deze bundeling, de eerste in wat een hele reeks feuilletons zou worden over Agnes, een alleenstaande, vrijgevochten bijstandsmoeder met een opgroeiende zoon Daniël, verschenen voor het eerst in Het parool in 1984 en zouden later worden voortgezet in Vrij Nederland tot 2000.

Van 't Hek , Youp - Droomzomers. »Droomzomers« verscheen eerder bij Thomas Rap Uitgeverij, Amsterdam, 2008. Het verhaal bestaat uit de hoofdstukken : Egmond aan Zee, Hokje 33, Strandgeluk, De Haan, Het mysterie van het rode hokje, Blubberbloot, De leuke oude dame, Snoepkastje.

Van Zomeren , Koos - Stanley. De vijf in het »Vooraf« genoemde boeken van Koos van Zomeren verschenen alle bij De Arbeiderspers. Om te beginnen dagboeknotities uit »Het complete rekelboek«, dan enkele verhalen uit »De levende have«, dagboeknotities uit »Nog in morgens gemeten«, twee gedichten uit »Ik heet welkom« en twee fragmenten uit »Het bomenboek«.

Van Zomeren , Koos - Stanley zet door. Dit 92ste deel in de serie Literaire Juweeltjes bevat dagboekaantekeningen waar Stanley een rol in speelt uit de periode 2009-2010, uit het boek »Naar de natuur« [De Arbeiderspers, Amsterdam 2011]. Stanley is inmiddels elf.


Verbeke , Annelies - Pionier. Het verhaal »Pionier« van Annelies Verbeke is afkomstig uit de bundel »Veronderstellingen«, het verhaal »Voorbeelden van verdriet« staat in haar bundel »Halleluja«. Beide verhalenbundels verschenen bij De Geus Uitgeverij.

Verhulst , Dimitri - Essay over een toegewijd bestaan als supporter van voetbalclub Standard de Liège, Dimitri Verhulst schreef dit verhaal over de voetbalclub Standaard Luik speciaal voor de serie Literaire Juweeltjes.

Vermeer - Vakantiegeld, verhaal

Vestdijk , Simon - Duits dienstmeisje. De tekst »Duits dienstmeisje« is een fragment uit de roman Else Böhler, Duits dienstmeisje die Simon Vestdijk publiceerde in 1935 bij Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar. De onderhavige tekst is afkomstig uit de editie van Else Böhler, verschenen als numme 46 in de reeks De Twintigste Eeuw van Uitgeverij Atlas.

Visser , Carolijn - Ayse. Het verhaal Ayse verscheen in 2001 in Intermagazine. Uit Verre reizen [1989] is het verhaal Animeermeisje in Tokio afkomstig, de verhalen Brigida en de goudvissen, Oom Henry, Pekingeend en Mijn huis in Purto komen uit Oom Brian de pitbullwerper [2009]. Het verhaal Met zorg omringd in Mantsjoerije is afkomstig uit Brandend zout [1994].

Vonne van der Meer - Het zingen, het water, de peen

Vonne van der Meer - Niemand op heel Vlieland

Voskuil - Bestiarium. Fragmenten

Vuijsje , Robert - Alleen maar foute mensen. Verhalenbundel : Vooraf, In de leeuwenkuil, Is het omdat ik een vrouw ben ?, De pornovakantie

Vonne van der Meer - Het zingen, het water, de peen Simone van der Vlugt - Online Adriaan van Dis - Het mussenjong Mensje van Keulen - De spiegel Kees van Kooten - Woordguls Dorinde van Oort - De eerste steen Linda van Rijn - Vakantievrienden Heleen van Royen - Sabine Van Sambeek - Het heft in eigen hand Peter van Straaten - Nooit meer Youp van 't Hek - Droomzomers Koos van Zomeren - Stanley Koos van Zomeren - Stanley zet door

Annelies Verbeke - Pionier Esther Verhoef - De perfecte partner Dimitri Verhulst - Essay over een toegewijd bestaan als supporter van voetbalclub Standard de Liège Simon Vestdijk - Duits dienstmeisje Carolijn Visser - Ayse Robert Vuijsje - Alleen maar foute mensen

Literaire juweeltjes
Erwin Nas - kunst, cultuur, & reizen - amerigo, 2018