amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Piazza Bucarest - Grondahl

Piazza Bucarest

roman

boek
roman
9789029076036

Jens Christian Grondahl

Kort voor de val van de Muur brengt Scott een bezoek aan Boekarest. Daar ontmoet hij de jongere Elena. Hij wordt verliefd en neemt haar mee naar de vrije wereld. Na een paar jaar verlaat ze hem totaal onverwacht en gaat in Italie wonen.
»Ik ben, vrees ik, verslaafd aan Grondahl«

Arnon Grunberg
Jens Christian Grondahl [1959] is een succesvolle Deense schrijver. Eerder verschenen bij Meulenhoff Stilte in oktober, Lucca, Virginia, Indian summer, Hartslag en Veranderend licht.
De ik-figuur, een Deense schrijver, vertelt het verhaal van zijn schuchtere Amerikaanse stiefvader Scott en diens veel jongere Roemeense vrouw Elena. Scott, in de jaren zestig als dienstweigeraar in Denemarken blijven hangen, trouwde met Vicky, de moeder van de schrijver. In 1988, vlak voor het ijzeren gordijn valt, reist de inmiddels van Vicky gescheiden Scott voor een fotoreportage naar Boekarest waar hij de jonge studente Elena ontmoet. Hij biedt aan met haar te trouwen zodat ze naar het Westen kan komen. Zij stemt hierin toe en tot grote vreugde van Scott verandert hun verstandshuwelijk later in een echt huwelijk, al is het duidelijk dat Elena haar geheimen heeft. Een paar jaar later verlaat ze Scott opeens en gaat in Italie wonen. De schrijver zoekt haar daar jaren later op en komt dan te weten wat zich heeft afgespeeld in haar verleden. Ogenschijnlijk eenvoudige roman waarin de auteur, net als in zijn andere existentialistische romans, indringend en helder de eenzaamheid van het individu, zijn zoektocht naar de ander en de rol van het toeval in een mensenleven beschrijft. Grondahl [1959] schreef romans, essays, toneel en hoorspelen en is een van de belangrijkste Deense auteurs. Eerder verschenen in vertaling o.a. 'Stilte in oktober' en 'Veranderend licht'.   -   redactie NBD Biblion
Jens Christian Grøndahl
Denemarken
Roemenie
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018