amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Boelgakov

Michail Afanasjevitsj Boelgakov

Michail Afanasjevitsj Boelgakov [1891-1940] werd te Kiëv geboren, als zoon van een hoogleraar aan de Kiëvse academie van geesteswetenschappen. Hij studeerde medicijnen en was werkzaam als journalist.

Zijn eerste publicaties verschenen in 1919, in 1925 gevolgd door een verhalenbundel en zijn eerste roman 'De Witte garde'. Dit nooit eerder in het Nederlands verschenen meesterwerk van de toen 34-jarige Boelgakov beslaat een groot gedeelte van het eerste deel van zijn verzamelde werken.

In »De Witte garde« wordt de ondergang van een Russisch bourgeoisgezin als een onontkoombaar noodlot voorgesteld. In een toneelbewerking van de auteur werd het stuk, getiteld »De dagen der Toerbins«, door de autoriteiten geduld en door het publiek bewonderd.

Tot de bekendste vanaf 1929 verschenen korte romans, behoren »De eieren der Rampp-spoed« en »Hondehart«, twee vroege voorbeelden van Russische science-fiction, maar tegelijk satires op de sovjetsamenleving. Tezamen met het niet eerder vertaalde »Diaboliade« en de romans »Zwarte sneeuw« en »Het leven van de heer Moličre« omvatten zij deel 2.

Vlak voor zijn dood voltooide hij de roman die uiteraard niet onder het Sovjetbewind kon verschijnen, maar die hem postuum wereldberoemd zou maken : »De meester en Margarita«, deel 3.
Boelgakov verzamelde werken
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018