amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Gontsjarow

Iwan Aleksandrowitsj Gontsjarow

Iwan Aleksandrowitsj Gontsjarow [1812-1891] studeerde letteren aan de universiteit van Moskou, waar hij met zijn medestudenten Lermontow, Herzen en Belinksi geen enkel contact had, noch met enige politiek-literaire studentengroepering.

In 1834 kreeg hij een betrekking als vertaler aan het ministerie van financiën. In tegenstelling tot veel andere Russische schrijvers maakte hij wčl carričre als ambtenaar.

Hij publiceerde inmiddels enkele verhalen en in 1847 de roman »Een alledaagse geschiedenis«. In 1852 maakte hij een reis naar Japan en werd hij bij zijn terugkeer benoemd tot Hofraad. In 1858 verscheen een reisverslag in twee delen onder de titel »Het fregatschip«. Intussen was hij ook benoemd tot censor. Deze functie, die hij van 1855 tot 1860 bekleedde, oefende hij met grote nauwgezetheid, fatsoen en redelijkheid uit.

Gontsjarow leefde in betrekkelijke afzondering, was achterdochtig en niet getrouwd. Zijn achterdocht leidde tot een breuk met Toergenjew, die hij ten onrechte van plagiaat beschuldigde.

In 1859 verscheen de grote roman »Oblomow«, waaraan hij zijn wereldroem en zijn plaats te midden van de klassieke negentiende eeuwse Russische schrijvers dankt.
Gontsjarow verzamelde werken
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018