amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Majakovski

Majakovski

Alles waarvoor de dichter Vladimir Vladimirovitsj Majakovski [1893-1930] hartstochtelijk leefde en werkte - de revolutie en de opbouw van liet socialisme - is een eeuw na zijn geboorte grondig in diskrediet geraakt en ineengestort. Naar zijn socialistische poëzie kijkt bijna geen mens meer om. Het zwaartepunt van »Werken« ligt dan ook automatisch bij zijn voorrevolutionaire werk.

Het sterkst komt zijn talent tot ontplooiing in de vier breed opgezette poèmas van »Een wolk in broek« tot en met »Mens« met hun unieke mixtuur van zijn lyrische, epische en dramatische kwaliteiten. Deze zijn alle vier opgenomen, evenals hun directe voorganger »Vladimir Majakovski-Tragedie«, waarin de twintigjarige hemelbestormer zijn tragische levensloop al op voorhand lijkt te hebben uitgezet.

Na 1917 wist de gepassioneerde liefdesdichter zich nog twee maal van zijn socialistische pre-occupaties los te maken in de twee grote poèma's »Ik heb lief« en »Daarover« [1921-1923], die de bekroning van de poèma's vormen.

De afsluiting komt met de trotse inleiding tot het niet meer gerealiseerde poèma »Luidkeels«, waarin zijn talent zich nog eenmaal ongebroken manifesteert. De in »Luidkeels« nogmaals verheerlijkte revolutie was toen al verworden tot een onwrikbare dictatuur. Majakovski maakte een einde aan zijn leven. Het spel was uit voor de hartstochtelijke gokker.

Met de verschijning van 'Werken' sloot vertaler Marko Fondse zijn over dertig jaar lopende Majakovski-project af.

Vladimir Vladimirovitsj Majakovski

Majakovski verzamelde werken
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018