amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Tsjechow

Tsjechow

Anton Pawlowitsj Tsjechow [1860-1904] werd geboren in Taganrow als zoon van een kruidenier. Hij studeerde medicijnen in Moskou en schreef in die tijd korte komische verhaaltjes, die vanaf 1880 werden gepubliceerd in enkele humoristische tijdschriften.

Zijn studie oefende een beslissende invloed uit op de jonge Tsjechow. Hij zag in de wetenschap het werktuig voor de vooruitgang. De praktijk, vooral in de tweede helft van de jaren tachtig, bracht hem ook in contact met de menselijke ellende, ziekte en dood, ervaringen die zijn kennis van de menselijke geest verrijkten.

Tsjechow verwierf zijn roem in het laatste decennium van de negentiende eeuw. Hij wordt algemeen beschouwd als de grootmeester van het korte verhaal. Ruim 350 verhalen werden opgenomen in de delen 1 t/m 5 van zijn Verzamelde Werken. Ook ontwikkelde hij zich langzamerhand tot toneelschrijver. Zijn derde stuk »De meeuw« oogstte veel succes in de interpretatie van Stanislawski in 1898, gespeeld door het Moskouse Kunsttheater.

Zijn volgende stukken »Oom Wanja« [1899], »Drie zusters« [1901] en »De kersentuin« [1904] werden door hetzelfde gezelschap opgevoerd. Zijn toneelstukken worden nog steeds overal ter wereld gespeeld.

Tijdens de repetities leerde Tsjechow de actrice Olga Knipper kennen met wie hij in 1900 trouwde. Hij stierf in 1904 tijdens een verblijf om gezondheidsredenen in Duitsland.

Een keuze uit zijn »Brieven« werd ondergebracht in Verzameld Werk deel 7.

Anton Pawlowitsj Tsjechow

Tsjechow verzamelde werken
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018