amerigo
boeken over kunst & cultuur en reis boeken
Tsvetajeva

Tsvetajeva

Marina Ivanovna Tsvetajeva [1892-1941] is zonder twijfel de meest tragische grote dichtergestalte van de eerste helft van de twintigste eeuw. Zij werd geboren in Moskou. Toen zij zes jaar oud was, schreef ze haar eerste versjes in het Russisch en Duits. Op haar achtste stierf haar moeder aan tbc.

In 1910 publiceerde zij op eigen kosten haar eerste bundel »Avondalbum«. Twee jaar later trouwde ze met Sergej Efron. Het paar kreeg twee dochters, Ariadna en Irina, van wie de jongste aan ondervoeding bezweek.

In 1922 verliet Marina haar vaderland waar voor haar dichterschap geen plaats meer was. In Praag werd in 1925 zoon Georgi geboren. Later dat jaar streek het gezin neer in Parijs, op dat moment het belangrijkste culturele centrum voor Russische emigranten.

In hun ballingschap leefden zij in stuitende armoede. Door haar compromisloze aard werd Marina in emigrantenkringen meer en meer geschuwd en gebroodroofd. Intussen werd zij in de Sovjet-Unie uit de literatuurgeschiedenis verwijderd.

In 1937, op het hoogtepunt van de stalinistische terreur, keerde haar dochter, waarmee ze een gespannen verstandhouding had, terug naar Rusland. Sergej, in de loop der jaren meer en meer in de netten van de bolsjewieken verstrikt geraakt, en mogelijk betrokken bij de moord op een geheim agent, verdween eveneens.

Ten slotte keerde in 1939 ook Marina met de nu veertienjarige Georgi terug. Haar dochter en Sergej werden gearresteerd en verdwenen voor jaren naar de Goelag. Zeer tegen de zin van haar zoon vertrokken beiden na de Duitse inval begin augustus 1941 naar de Tataarse Autonome Republiek, waar zij werden ingekwartierd bij een echtpaar. Haar zoon maakte haar steeds ondubbelzinniger duidelijk dat hij haar als sta-in-de-weg beschouwde.

Op 31 augustus 1941 pleegde zij zelfmoord door verhanging. Tegenwoordig is Marina Tsvetajeva in Rusland de meest gelezen dichter.

Marina Ivanovna Tsvetajeva

Tsvetajeva verzamelde werken
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2017