amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
Goden hebben honger

De goden hebben honger

Siberische reisverhalen

De goden hebben honger is een journalistieke reis door de tijd, door een van de opwindendste periodes uit de moderne geschiedenis, waarin het machtige sovjetrijk verkruimelt, de maffia de macht grijpt en de verschrikkelijke waarheid over het sovjetregime stap voor stap ontdekt wordt.

Gerard Jacobs reist sinds 1986 door de binnenlanden van Siberië. Hij maakt mee hoe de Sovjet-Unie ineenstort en hoe de bewoners van Siberië op de puinhopen van de communistische heilstaat een nieuw bestaan proberen op te bouwen. Hij bevaart de grote rivieren van Siberië, de Ob en de Kolyma, en trekt op met de oorspronkelijke bevolking, de Khanten, Nenets, Jakoeten en Evenken, die met uitsterven worden bedreigd in het land achter de bergen, voorbij de horizon, waar God vergat het land van het water te scheiden.

Hij leeft temidden van gouddelvers, mijnwerkers en oliemannen, noteert de verhalen van overlevenden uit de goelagarchipel en brengt de geschiedenis tot leven.

De verhalen en boeken die Jacobs sinds 1986 publiceerde, zijn nu gebundeld en gaan vergezeld van een dvd met zijn documentaire »Stalin had een brug belofd«, over de ontdekking van een massagraf op de oever van de Ob. De documentaire won een Gouden Kalf op de Nederlandse Filmdagen in 1996 en de hoofdprijs op het filmfestival van München in 1996.

Een deel van de Siberische reisverhalen verscheen eerder bij Contact als »Reis naar de rand van de wereld« [1992] en »Goudkoorts« [1993] en werden gepubliceerd tussen 1986 en 2003 in de Volkskrant.
Gerard Jacobs
reisverhaal
paperback
368 blz
9025419356
prijsindicatie € 12,45
Siberie
Erwin Nas - kunst, cultuur & reizen - amerigo, 2018