amerigo
boeken over kunst & cultuur en reisboeken
We plakken als vliegen, maar steken niet als muggen

We plakken als vliegen, maar steken niet als muggen

ontmoetingen tussen côtéman en toeristen in Senegal

Lou de Jong onderzocht de ontmoeting tussen toeristen en informele gidsen, côtéman, in het zuiden van Senegal. Aanvankelijk lijken haar contacten in een vriendelijke vakantiesfeer te verlopen. Maar als snel blijkt onder de oppervlakte van zon, zand en zee en tranquilité meer te spelen.

Op verhalende wijze laat de auteur zien wat er zich buiten de poorten van de hotels afspeelt.

NBD|Biblion recensie - Harrie M. Leyten
Dit boek is het resultaat van veldonderzoek door een studente antropologie naar de relaties tussen zogenaamde coteman en toubab [blanke toeristen] in Senegal.

Op levendige wijze verhaalt de auteur van de vele aspecten van deze relaties. Zijn Senegalezen slachtoffers van de toeristenindustrie ? Spelen zij een spel met een dubbele bodem ? En vinden de toeristen het »authentieke« Afrika dat zij zoeken ?

Aan beide zijden leven stereotypen; beide partijen houden deze - bewust of onbewust - in stand. Alle aspecten worden door de auteur onderbouwd met relevante antropologische literatuur. Ofschoon het boek zich beperkt tot Senegal, is deze studie herkenbaar in vrijwel geheel Afrika en ook relevant voor de relaties tussen blanken en Afrikanen buiten een toeristische context.

Dit boek zou verplichte literatuur moeten zijn voor iedere blanke die voor enige tijd in Afrika gaat wonen, maar is ook interessant voor toeristen. Met zwart-witfoto's en literatuuropgave.
Lou de Jong
reisverslag
paperback
150 blz
isbn 9052602417
9789052602417
prijsindicatie € 15,00
Erwin Nas - kunst, cultuur, & reizen - amerigo, 2018